Αλκοτέστ: Η… επιλεκτική τροχαία μας

7-8-2016


















Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Κρίνοντας συχνά την ελληνική αστυνομία και τα πολλά λάθη της, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όσους υποστηρίζουν θερμά το… οποιοδήποτε «έργο» των δημοσίων οργάνων ενώ παράλληλα βρίσκεις υποστηρικτές όσους αντιτάσσονται σε οτιδήποτε κρατικό. Ε, λοιπόν τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα μόνο.

Ας σταθούμε στο θέμα του αλκοτέστ. Είναι μια πρακτική που σκοπό έχει να αποτρέψει τα τροχαία και να ενισχύσει την προσωπική μας ασφάλεια όσο και την ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Στην περίπτωση που αισθανόμαστε πως μπαίνει εμπόδιο στη διασκεδαστική μας νύχτα, όπου θα μας κεράσουν 5 σφηνάκια, δύο ποτά και τρία υποβρύχια, ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως από την ώρα που είμαστε ενήλικες και νιώθουμε αρκετά υπεύθυνοι ώστε να ψηφίζουμε –για να αναλωνόμαστε στα ίδια λάθη- θα πρέπει να επιδείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα και στην οδήγησή μας.

Τάσσομαι υπέρ του αλκοτέστ, όσο κι αν νιώθω ότι κι εμένα την ίδια με δεσμεύει τη νύχτα που θα βγω και θα είμαι η οδηγός της παρέας. Το πρόβλημα αρχίζει, όμως, όταν μπλέκεται η λειτουργική ουσία της δραστηριότητας του αλκοτέστ με την επιλεκτική τακτική της τροχαίας. Όταν έρχεται η στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι εκείνοι οι «λειτουργοί» αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η σημασία του αλκοτέστ έγκειται στα χρήματα κι όχι στην ασφάλεια.

Ας γίνουμε πιο ξεκάθαροι, σημειώνοντας προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως αυτό το κείμενο δεν αναφέρεται φυσικά στο σύνολο των υπαλλήλων της τροχαίας.

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης παραθέτω επί λέξει τις παραγράφους του κανονισμού που αφορούν τα όρια και τις ποινές γύρω από το αλκοτέστ: Όποιος οδηγεί όχημα υπό την επίδραση οινοπνεύματος τιμωρείται ως εξής:

α) Με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

β) Με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ και με αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 g/l και μέχρι 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του τριμήνου, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

γ) Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών, διοικητικό πρόστιμο χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για εκατόν ογδόντα (180) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας, ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.


Διαβάστε περισσότερα εδώ:www.rizopoulospost.com/alkotest-h-epilektikh-troxaia-mas/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Σχόλια