Τι συμβαίνει με τους γονείς που κακοποιούν και παραμελούν τα παιδιά τους;

25-9-2016














της Βικτωρίας Πολύζου, σύμβουλος ψυχικής υγείας, medlabnews.gr

Το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών είναι διαχρονικό και παγκοσμίως γνωστό, ενώ εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολιτισμικούς και κοινωνικούς παράγοντες και εξαρτάται άμεσα από πρότυπα τα οποία η κοινωνία επιβάλλει στους γονείς σχετικά με τους τρόπους ανατροφής, πειθαρχίας και συμπεριφοράς των παιδιών. Κατά τους επικρατέστερους ορισμούς ως ̈παιδική κακοποίηση ̈ ορίζεται η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας στο παιδί.

Την κακοποίηση, δυστυχώς, δεν την κάνουν μόνο τα ορατά σημάδια στο σώμα ενός αθώου παιδιού. Στην περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης, για παράδειγμα, το συμβάν δεν μπορεί να γίνει αμέσως αντιληπτό. Αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις αμέλειας μπορούν να χαρακτηριστούν επιλήψιμες.

Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών ηλικίας 8-12 ετών κακοποιούνται σωματικά – σεξουαλικά και στις περισσότερες περιπτώσεις ο θύτης είναι κάποιο από τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ το προφίλ των οικογενειών υψηλού κινδύνου είναι: μονογονεϊκές οικογένειες, φτωχές σχέσεις γονιού – παιδιού, αυστηρό περιβάλλον, απουσία μητέρας ή παρουσία πατριού, κατάχρηση αλκοόλ από μέλος της οικογένειας, ιστορικό σωματικής – σεξουαλικής κακοποίησης σε τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς. Για κάποιους επιστήμονες υγείας, το τοξικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει π.χ. το παιδί ενός αλκοολικού πατέρα υπονοεί κακοποίηση, επειδή επιβαρύνει τον συναισθηματικό του κόσμο.

Οι αναγνωρισμένες μορφές κακοποίησης είναι οι εξής:

1. Σωματική Κακοποίηση

i. Ανεξήγητοι μώλωπες

ii. Ανεξήγητα κατάγματα

iii. Ανεξήγητα εγκαύματα

iv. Ανεξήγητες εκδορές

2. Ψυχολογική Κακοποίηση

3. Παραμέληση

i. Ελλιπής ανάπτυξη

ii. Παραμέληση ασφάλειας

iii. Σωματική Παραμέληση

iv. Παραμέληση ιατρικής περίθαλψης

v.∆ηλητηρίαση

4.Σεξουαλική παραβίαση – Αιμομιξία

5.
Μη τυχαία δηλητηρίαση

6. Σύνδρομο αμέτοχου θεατή

7. Εκμετάλλευση – Εργασία

8.
Σατανιστική Κακοποίηση

9.
Κακοποίηση παιδιών από συστήματα και θεσμούς.


Διαβάστε περισσότερα εδώ: medlabgr.blogspot.com/2016/09/child-abuse.html#ixzz4LHyaC26S

Σχόλια