Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύση για την «υπαρξιακή κρίση» της ΕΕ

16-9-2016
















Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Συγκλονισμένοι από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ηγέτες των άλλων 27 χωρών συνεδριάζουν σήμερα Παρασκευή, για να προσπαθήσουν να δώσουν νέα ώθηση στο πάσχον έργο τους εν μέσω σοβαρών διαφωνιών όσον αφορά στη μετανάστευση και την οικονομική πολιτική.

Το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit έθεσε ένα τέλος σε περισσότερο από μισό αιώνα διεύρυνσης και μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της ΕΕ. Θεωρούμενη επί μακρόν ως εγγυητής της ειρήνης και της ευημερίας, η Ένωση πλέον αγωνίζεται να πείσει τους πολίτες της ότι παραμένει μια ισχυρή δύναμη.

Παράλληλα, η χρόνια πλέον οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ανεργίας σε πολλά κράτη-μέλη, ενώ η έξαρση των επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές και το ρεκόρ εισροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς λαϊκιστικά αντιευρωπαϊκά κόμματα.

«Μετά από την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και ειλικρινή εκτίμηση της κατάστασης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα, την παραμονή της συνεδρίασης. «Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή η κρίση να πάει χαμένη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια «υπαρξιακή κρίση».

Παρά την πίεση να σχεδιάσουν ένα νέο όραμα για την Ένωση, οι ηγέτες των κ-μ διατηρούν ισχνές προσδοκίες για πραγματικά επιτεύγματα στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, εν μέρει λόγω των δυσεπίλυτων διαφορών σχετικά με τα μεγαλύτερα ζητήματα, κυρίως για το πώς θα χειριστεί η ΕΕ την αθρόα εισροή μεταναστών.

Αντ” αυτού, οι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν σε τομείς όπου υπάρχει κοινό έδαφος, δεσμευόμενοι για στενότερη αμυντική συνεργασία, ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ενίσχυση της ικανότητας του ταμείου επενδύσεων της ΕΕ να δημιουργήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.

Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στη σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του επόμενου έτους, που συμπίπτει με την 60ή επέτειο της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης.

Μολοταύτα, αρκετοί αξιωματούχοι παραδέχονται κατ” ιδίαν ότι οι σημαντικές πρωτοβουλίες μπορεί να μην καταστούν δυνατές μέχρις ότου διεξαχθούν οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, μέχρι τα τέλη του 2017.


Πηγές: Reuters, AFP

Σχόλια