Τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα στο Μαρτυρικό Δίστομο!

7-11-2016























Η Μαρία και ο Χάρης - στην πρώτη φωτογραφία- ειναι δεν ειναι 10 ετών! Για τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44 έχουν ακούσει πολλά,ακόμα και από πρώτο χέρι- ειναι βλέπετε από το Δρυμό του Δήμου Καλαβρύτων! Το μεσημέρι της Κυριακής άκουσαν - και είδαν - με "ανοιχτό στόμα" τις αγριότητες που έκαναν οι Γερμανοί σφαγείς στο Δίστομο το 1944,μόλις 7 μήνες από την εκτέλεση εκατοντάδων συγχωριανών τους...

















Ήταν τα νεότερα μέλη του Συλλόγου Δρυμοτών Καλαβρύτων που επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, αναζητώντας και ξορκίζοντας το κοινό νήμα που συνδέει τους δυο τόπους μαρτυρίου- τον Ναζισμό και τον Φασισμό.

Βαριά η κληρονομιά όχι μόνο της διατήρησης της Μνήμης όπως την περιέγραψε μέσα από το χρονικό ο Χρήστος Παπανικολάου, αλλά και μέσα από το χρέος του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση που διεξάγει το ΕΣΔΟΓΕ, όπως το ανέπτυξε το μέλος της διευρυμένης Γραμματείας του Λουκάς Δημάκας- μέλη και οι δυο της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου του Διστόμου.

ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!

Η συγκίνηση περίσσεψε πάντως αυτή την Κυριακή στο Μουσείο της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας, που λίγο νωρίτερα από τους καλαβρυτινους είχε δεχθεί την επίσκεψη του Συνδέσμου Αμοργίνων Αθήνας- με την δραστήρια χορευτική ομάδατου, που συνδύασε την διατήρηση την παράδοση με το προσκύνημα σε ιστορικούς τόπους και "δένοντας" το Αιγαίο με την Ρούμελη!

ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση μιας Ομάδας Γιατρών (περίπου 15) όλων των ειδικοτήτων από την Αθήνα που επισκέφθηκε μαζί με συνοδούς -φίλους το Δίστομο για να προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ τα μέλη της, ιατρικές εξετάσεις στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Διστόμου.! Συνολικά εξέτασαν και έδωσαν ιατρικές συμβουλές σε περίπου 150 κατοίκους!Ήταν μια πρωτοβουλία των Λάιονς Αθήνας που συνδύασε, μαζί με επίσκεψη στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, την ανθρωπιστική προσφορά με το προσκύνημα- με την συμπαράσταση του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου και της Χορωδίας Διστόμου.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια