Πρακτικοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε νερό


24-3-2017



















της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το νερό είναι το βασικό δομικό στοιχείο της ζωής. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητo για να ξεδιψάσετε ή να προστατεύσει την υγεία. Tο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης ανάπτυξης.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη πόσιμου νερού. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι σπαταλάνε πολύ περισσότερο από όσο χρειάζονται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την πρόσβαση στο νερό βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, οι οικονομικοί σχεδιαστές αγωνίζονται να εξισορροπήσουν την έννοια αυτή με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Μπορούμε με εύκολους και πρακτικούς τρόπους να εξοικονομήσουμε νερό:

1. Ελέγξετε τυχόν διαρροές που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι.

2. Όταν πλένετε τα πιάτα είναι προτιμότερο να γεμίζετε το νεροχύτη ή μια λεκάνη με νερό και το ανάλογο απορρυπαντικό. Ξεβγάλτε γρήγορα με χαμηλή ροή. Για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, χρησιμοποιήστε τον ένα νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων και τον άλλο για το ξέβγαλμα.

3. Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο πιάτων και ρούχων μόνο όταν έχει γεμίσει πλήρως.

4. Προτιμήστε να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη με νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοικτή βρύση.

5. Μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν πλένετε το πρόσωπο και τα χέρια σας.

6. Όταν κάνετε μπάνιο, μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή την ώρα που σαπουνίζεστε. Επίσης προτιμήστε το ντους παρά να γεμίζετε τη μπανιέρα με νερό.

7. Κατά το πλύσιμο του αυτοκινήτου μην έχετε συνεχώς το λάστιχο ανοικτό αλλά προτιμήστε ένα κουβά με νερό.

8. Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.


Διαβάστε περισσότερα εδώ: medlabgr.blogspot.com/2017/03/water-day.html#ixzz4cFrsIHLID

Σχόλια