Επιστολή Προέδρου Ολομέλεια ς Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β . Αλεξανδρή προς τον υπουργό Εσωτ ερικών για την ακώλυτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των Δικηγόρων σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες καθ ΄ όλη την διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου


23-6-2017


ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23.6.2017
Επιστολή Προέδρου Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρή προς τον υπουργό Εσωτερικών για την ακώλυτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των Δικηγόρων σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες καθ΄ όλη την διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Β. Αλεξανδρής επισημαίνει καταγγελίες συναδέλφων Δικηγόρων, σύμφωνα με τις οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, οι δημόσιες υπηρεσίες αγνοούν το υφιστάμενο και απολύτως σαφές θεσμικό πλαίσιο, και εφαρμόζουν κατά το δοκούν διαφορετικό ωράριο εξυπηρέτησης του «κοινού», στο οποίο ανεπιτρέπτως, συμπεριλαμβάνουν και τους δικηγόρους.

«Οι Δικηγόροι», τονίζει ο κ. Αλεξανδρής, «απολαύουν δικαιώματος ακώλυτης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, καθ’ όλη την διάρκεια του νόμιμου ωραρίου, δηλαδή από τις 7.00 έως τις 15.00 (ή και τις 17.00 όταν εφαρμόζεται διευρυμένο ωράριο)» και ζητεί από τον υπουργό:

α) Να ενημερωθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για την εκ του νόμου υποχρέωση τους να υποδέχονται και να εξυπηρετούν τους δικηγόρους καθ’ όλη την διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου, και

β) Να επικαιροποιηθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο, η υφιστάμενη εγκύκλιος σχετικά με την εξυπηρέτηση των δικηγόρων από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ακολουθεί η επιστολή προς τον υπουργό:

Προς
τον Υπουργό Εσωτερικών
Κύριο Παναγιώτη Σκουρλέτη

Σταδίου 27
Αθήνα

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, το έργο των δικηγόρων συμπεριλαμβάνει την εκπροσώπηση των εντολέων τους ενώπιον των δημοσίων αρχών. Υπό την λειτουργηματική τους ιδιότητα οι δικηγόροι είναι αρωγοί του πολίτη κατά την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του. Ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην εμπέδωση και κατίσχυση του κράτους δικαίου. Παρά το ότι η δημόσια διοίκηση, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας της διοικητικής δράσης και της χρηστής διοίκησης, θα όφειλε να επιδιώκει, ως ύπατο σκοπό, την εμπέδωση της νομιμότητας και την εξυπηρέτηση των πολιτών, συχνά πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του ρόλου του δικηγόρου στην έννομη τάξη, προέβλεψε ειδικώς ότι «1. Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημα του από (…)κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης.

2. Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό». (άρθρο 34 ν. 4194/2013)


Σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε την Εγκύκλιο ΥΔΙΜΗΔ ΔΙΑΔΠ/Φ.Β10/27509/11-11-13, που απευθύνεται στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών και διαλαμβάνει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ.2 του ν.4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Α' 208), «Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό».

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ρύθμιση ορίζει διαφορετικό ωράριο εισόδου των δικηγόρων σε φορείς του δημοσίου παύει να ισχύει.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των Υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύουν και οι Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την ενημέρωση των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. της χωρικής τους αρμοδιότητας».

Παραλλήλως, έχουν εκδοθεί και τομεακές ΥΑ και Εγκύκλιοι του αυτού περιεχομένου από άλλους δημόσιους φορείς, όπως η Αριθμ. Δ1Α/1192133/ΕΞ2013/13 (ΦΕΚ 3359 Β/30-12-2013 του Υπουργού Οικονομικών και η υπ’ αριθ. Γ99/59/15-11-2013 Εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Παρά ταύτα, ο ΔΣΑ γίνεται αποδέκτης καταγγελιών συναδέλφων ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι δημόσιες υπηρεσίες αγνοούν το υφιστάμενο και απολύτως σαφές θεσμικό πλαίσιο, και εφαρμόζουν κατά το δοκούν διαφορετικό ωράριο εξυπηρέτησης του «κοινού», στο οποίο ανεπιτρέπτως, συμπεριλαμβάνουν και τους δικηγόρους.

Επειδή οι δικηγόροι απολαύουν δικαιώματος ακώλυτης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, καθ’ όλη την διάρκεια του νόμιμου ωραρίου, δηλαδή από τις 7.00 έως τις 15.00 (ή και τις 17.00 όταν εφαρμόζεται διευρυμένο ωράριο), παρακαλούμε όπως πράξετε τα δέοντα, κατά λόγο αρμοδιότητας, προκειμένου:

α) Να ενημερωθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για την εκ του νόμου υποχρέωση τους να υποδέχονται και να εξυπηρετούν τους δικηγόρους καθ’ όλη την διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου, και

β) Να επικαιροποιηθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο, η υφιστάμενη εγκύκλιος σχετικά με την εξυπηρέτηση των δικηγόρων από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας
ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια