Η σκοτεινή πλευρά της ηλιοθεραπείας. Οκτώ σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υπερέκθεση στον ήλιο


26-6-2017





















Eπιμέλεια της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος medlabnews.gr

Η ηλιοθεραπεία είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία και το μαύρισμα μας κάνει να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί και όμορφοι. Αλλά τα συσσωρευτικά αποτελέσματα της έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούμε κυτταρικές βλάβες, πρόωρη γήρανση, πανάδες, ακτινική κεράτωση, ακόμα και καρκίνο του δέρματος – συμπεριλαμβανόμενου του μελανώματος, του πιο σοβαρού τύπου.

Μαύρισμα

Το μαυρισμένο δέρμα σίγουρα θεωρείται όμορφο αλλά το χρυσαφένιο χρώμα που βλέπουμε δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα βλαβών στην επιδερμίδα, το πάνω στρώμα του δέρματος. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου επιταχύνει το φαινόμενο της γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Ηλιακά εγκαύματα 1ου Βαθμού

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μία δερματική βλάβη που προκαλείται από τη UV ακτινοβολία. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα παρουσιάζονται με κοκκινίλα, αίσθηση θερμότητας στο άγγιγμα και ελαφρύ πόνο και επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στιβάδα του δέρματος (1ου Βαθμού εγκαύματα). Τα ηλιακά εγκαύματα συνήθως εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την ηλιοθεραπεία και ίσως χρειαστούν αρκετές μέρες έως και βδομάδες για να εξαφανιστούν τελείως. Η χρήση κάποιου παυσίπονου, οι κρύες κομπρέσες, η αλόη ή οι ειδικές ενυδατικές κρέμες βοηθούν στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.

Ηλιακά εγκαύματα 2ου Βαθμού

Ένα έγκαυμα 2ου βαθμού – που προκαλεί βλάβη σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και στις νευρικές απολήξεις – συνήθως είναι πιο επώδυνο και αργεί περισσότερο να επουλωθεί. Χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα, πρήξιμο και εμφάνιση φουσκάλων. Εάν εμφανιστούν φουσκάλες μη τις σπάσετε – δημιουργούνται από την άμυνα του οργανισμού ως πηγή ενυδάτωσης και προστασίας. Το σπάσιμο των φουσκάλων ίσως προκαλέσει μόλυνση.

Ρυτίδες

Οι ακτίνες του ήλιου κάνουν το δέρμα να φαίνεται γερασμένο και ρυτιδιασμένο πριν την ώρα του. Περισσότερο από το 80% των σημαδιών δερματικής γήρανσης είναι αποτέλεσμα των μαυρισμάτων που είχαμε ως έφηβοι πριν την ηλικία των 18 ετών. Αυτό γιατί με την πάροδο του χρόνου οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν τις ίνες του δέρματος που ονομάζονται ελαστίνη. Όταν αυτές οι ίνες καταρρεύσουν, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και την ικανότητά του να επανέρχεται στο φυσιολογικό αφού τεντωθεί.

Ανομοιόμορφη δερματική απόχρωση

Ο υπερβολικός ήλιος επίσης προκαλεί ακανόνιστο χρωματισμό του δέρματος. Μερικές περιοχές εμφανίζονται σκουρότερες, άλλες πιο ανοιχτόχρωμες. Ο ήλιος επίσης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία δίνοντας στο δέρμα μία κοκκινωπή απόχρωση.


Διαβάστε περισσότερα εδώ: medlabgr.blogspot.com/2012/06/blog-post_04.html#ixzz4l7WD3Pmd

Σχόλια